Pressmeddelande -
33 procent fler uppkopplade prylar 2018
Svenskarna fortsätter att koppla upp sina hem och vi har nu 16,9 uppkopplade saker per hushåll, fyra fler än 2017 (12,7). Det motsvarar en ökning på 33 procent. Smarta telefoner och surfplattor toppar listan men uppkopplade högtalare och säkerhetslösningar har exploderat under året. Mest online är man i storstadsregionerna; Sveriges tio mest uppkopplade städer och orter ligger i Stockholm- eller Göteborgsområdet medan flest ”Oppfinnar-Jockes” verkar finnas i Uppsala. Och 2019 kan bli röstassistentens år. Det visar data från Telias bredbandskunder och tjänsteplattformen Telia Zone.
Förra årets mest uppkopplade stad, Strängnäs, får i år se sig rejält omåkt av storstadsregionerna. Flest teknikentusiaster i Saltsjö-Boo utanför Stockholm med 25,7 uppkopplade saker per hushåll, följd av Djursholm (25), Hönö (25), Onsala (24,9) och Hovås (24,6).
2018 blev högtalarens år
Vanligast är surfplattor, smartphones och tv-spel, men 2018 verkar ändå bli högtalarens år; nästan vart tionde (9,4 %) svenskt hem har nu en smart högtalare. Flest musikälskare finns på Lidingö där vart fjärde (24 %) hushåll har sina högtalare online. Även säkerhetslösningar är på frammarsch med Djursholm i täten där 15 % av alla hem har en uppkopplad säkerhetslösning.
- De områden som toppar listan förknippas vanligen med högre inkomster och man har sannolikt större ekonomiska förutsättningar att koppla upp till exempel högtalar- och säkerhetssystem, som blir allt vanligare. Det kan vara förklaringen till att dessa områden rycker i tabellen, säger Rickard Damm, chef för Telia Zone.
Digitalt väder och vind – men inte i storstan
Även väderstationer, som mäter temperatur, vind och vatten, har börjat dyka upp i uppkopplingsstatistiken. Men här får storstäderna stå tillbaka. Väderlistan toppas av Lur, Oviken, Indal, Åskloster och Hok där cirka två procent av invånarna har en digital station. Barkarby norr om Stockholm är det enda storstadsområdet som tar sig in på väderstationernas topp 25.
- Orterna som sticker ut i väderstatistiken finns i princip över hela landet och det handlar om mindre samhällen ganska långt från städerna. Skulle jag gissa så är det hushåll där man kanske arbetar inom till exempel inom jordbruk- och skogsnäringen där vädret är helt avgörande för hur dagen blir, säger Rickard Damm.
2019 – röstassistenternas år?
Mikrodatorer som används för att testa olika typer av uppkopplad hemelektronik, belysning och röstassistenter, dyker i år upp för första gången i statistiken, om än på väldigt låga nivåer. Den enda gemensamma nämnaren är att Uppsala sticker ut och har relativt stor andel av dessa prylar jämfört med Stockholm, Göteborg och Malmö.
- Kanske är det nyfikna studenter som vill testa ny teknik, kanske är det bara en slump. I vilket fall tror att vi kommer att få se en rejäl ökning av röstassistenterna under 2019 över hela landet, och det börjar sannolikt redan vid jul. Julen är ju som bekant en härlig tid att vara online, säger Rickard Damm.
Så gjorde vi undersökningen
Vi har under 2018 uppgraderat 1,1 miljoner hushåll till Telia Zone, som gör bredbandsroutern till en plattform för nya tjänster beroende på vem som är i hemmet. Du kan skapa spellistor i Spotify beroende på vem som är hemma, få meddelande om när någon kommit hem, eller be din router låsa dörren när ingen är hemma. Data i undersökningen är hämtad från Telia Zone. All data är helt anonymiserad och kan inte härledas till en enskild person eller hushåll.
Sveriges 10 mest uppkopplade platser (genomsnittligt antal uppkopplade prylar per hushåll)
1.Saltsjö-boo (25.7)
2.Djursholm (25.1)
3.Hönö (25)
4.Onsala (24.9)
5.Hovås (24.6)
6.Spånga (24.4)
7.Värmdö (24.4)
8.Lidingö (24.1)
9.Huddinge (24)
10.Angered (23.9)
Hur uppkopplad är din kommun? Kolla på Zonkollen! http://www.telia.zone/zonkollen
Ämnen
Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag.
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se