Gå direkt till innehåll
 53 miljoner uppkopplade grejer: Så digitala är svenska hem

Pressmeddelande -

53 miljoner uppkopplade grejer: Så digitala är svenska hem

Svenska hem har i snitt 12,7 uppkopplade saker. Smarta telefoner och surfplattor toppar listan, men högtalare, smarta prylar för hemsäkerhet och inomhusklimat är på frammarsch. Och mest uppkopplad är man i Strängnäs. Det visar data från Telias bredbandkunders WiFi och den nya tjänsteplattformen Telia Zone.

Rapporterna om framtidens digitala hem har duggat tätt de senaste åren. Och lite av framtiden är redan här; data från Telias bredbandskunders WiFi visar att svenska hem i snitt har nästan 13 uppkopplade prylar. Det motsvarar fler än 53 miljoner uppkopplade saker.

Strängnäsborna mest digitala

Flest teknikfantaster finns i Strängnäs där genomsnittshushållet har över 18 stycken uppkopplade saker, nästan lika många finns i Ekerö följt av Svedala.

Hemsäkerhet, väderbesatthet och Applemani

Vanligast att koppla upp är mobiler, surfplattor och datorer. Och det är ingen tvekan om att Sverige är ett Apple-land; hela 33%, eller motsvarande 17,6 miljoner prylar kommer från Apple. Samsung kniper andraplatsen med 6,5%.

Även högtalare, hemsäkerhet, exempelvis lås och övervakningskameror, är starka trender. I t.ex. Strängnäs är 15,3% av alla uppkopplade saker högtalare, och 14,2% lås och larm. Apparater som reglerar inomhusklimatet, som termostater och luftfuktare, syns också i datan. Produkter som mäter utomhusklimatet, det vill säga uppkopplade väderstationer, sticker ut.

– Mobiler och plattor är ju givna. Men att så många har kopplat upp högtalare, hemövervakning, och till och med investerat i smarta väderstationer, är lite av en överraskning. Är förklaringen den väderbesatte och musikälskande svensken, som dessutom vill ha koll på hemmet under solsemestern? säger Rickard Damm, chef för Telia Zone.

Snart 15 smarta prylar i varje hem

Varje dag tar vi med oss ungefär 10%, eller 5,5 miljoner, av alla uppkopplade prylar till jobbet eller skolan.

– Vi går från och kommer hem med våra mobiler, plattor och datorer. Men både smarta hemmaprylar och saker vi tar med oss ökar stadigt och ett snitt på 15 uppkopplade saker per hushåll ligger nog inte alltför bort när fler och fler tvättmaskiner, klockor, robotgräsklippare och hushållsassistenter kopplas upp, säger Rickard Damm.

Så gjorde vi undersökningen och fick fram data från WiFi-nätet.

Vi har precis uppgraderat 750 000 hushåll till Telia Zone som gör bredbandsroutern till en plattform för nya tjänster beroende på vem som är i hemmet. Du kan skapa spellistor i Spotify beroende på vem som är hemma, få meddelande om när någon kommit hem, eller be din router låsa dörren när ingen är hemma. Inom kort kommer vi att uppgradera samtliga 1.1 miljoner routrar i Sverige till Telia Zone.

All data är helt anonymiserad och kan inte härledas till en enskild person eller hushåll.

Sveriges 10 mest uppkopplade kommuner (genomsnittligt antal uppkopplade prylar per hushåll)

  • 1.Strängnäs (18,6)
  • 2.Ekerö (18,5)
  • 3.Svedala (18,3)
  • 4.Danderyd (18,2)
  • 5.Tjörn (17,8)
  • 6.Vallentuna (17,7)
  • 7.Lidingö (17,7)
  • 8.Tyresö (17,4)
  • 9.Sigtuna (17,1)
  • 10.Kungsbacka (17)

Hur uppkopplad är din kommun? Kolla på Zonkollen! http://www.telia.zone/zonkollen

Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation