Nyhet -
Lyckat digitalt gruvprojekt får fortsättning
Genom att använda den senaste mobilnätstekniken, har en rad svenska företag, universitet och forskningsinstitut tillsammans gjort det möjligt att fjärrstyra och automatisera delar av arbetet i gruvor. Projektet får nu en fortsättning med målsättning att möjliggöra för gruvoperatörer, underhållspersonal, utrustning och maskiner från olika leverantörer att vara uppkopplade och dela data med varandra. Det ska skapa ökad säkerhet och ökad produktivitet i gruvan. Ett nytänkande som möjliggör nya tjänster som även kan användas i andra branscher.
I projektet PIMM DMA, Digitalised Mining Arena, deltar ABB, Atlas Copco, Boliden, Ericsson, InfoVista, RISE, Telia, Volvo Construction Equipment och Wolfit.
Projektet skapar förutsättningar för att kunna utveckla nya smarta tjänster som möjliggör ytterligare automatisering och fjärrstyrning som därmed bidrar till en effektivare och mer säker gruvdrift. Det innebär att maskiner i gruvan är hopkopplade via mobilnätet och kan kommunicera och dela data utan problem samt att nya maskiner, system eller företag enkelt kan anslutas.
Målet är att de insikter projektet ger och de lösningar som testas i gruvan även ska kunna återanvändas i andra branscher som nu digitaliseras.
– Det här är ett projekt i teknisk framkant, med deltagare från en rad stora svenska företag, och vi ser det som en ledstjärna. Vi hoppas att resultaten ska inspirera andra aktörer att arbeta med digitalisering i sina respektive branscher och därmed stärka konkurrenskraften för svenska företag, säger Eilert Johansson, projektledare vid RISE.
– Ambitionen i det här projektet är att utveckla den tekniska förmågan med tillhörande arbetssätt och processer för att kunna samverka i ett digitalt, uppkopplat ekosystem. Vi hoppas det blir en katalysator och inspiration för nya tankar och idéer kring hur man kan skapa värde genom digitalisering i en mängd olika branscher”, berättar Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef, Telia Sverige.
Olika roller i ekosystemet
- Telia, Ericsson och InfoVista kommer ansvara för att vidareutveckla och optimera det mobilnät som byggts i gruvan och där testa teknik som i framtiden kan användas i nästa generations mobilnät, 5G. Telia ansvarar även för att utveckla och testa den tekniska plattform som är navet i gruvans digitala ekosystem.
- ABB kommer arbeta med lösningar för att via mobilkommunikation koppla upp drift och underhållspersonal i gruvan till processdata från produktionssystemet 800xA. Atlas Copco och Volvo Construction Equipment kommer koppla upp sina produkter och lösningar mot mobilnätet. Atlas Copco kommer till exempel att koppla upp och fjärrstyra borriggar och Volvo CE kommer att utöka sina tester från första PIMM-projektet med mer avancerad fjärrstyrning och kontroll av hjullastare. Syftet är att förstå hur man kan skapa värde från uppkopplade maskiner samt utforska hur data som hämtas in från utrustning kan delas mellan projektdeltagarnas system för att kunna utveckla nya tjänster och automatisera ytterligare processer i gruvan. Allt för att möjliggöra Bolidens mål att öka säkerhet för människor som arbetar i gruvan och produktivitet i gruvan genom automation och fjärrstyrning.
PIMM DMA är delfinansierat av Vinnova och det strategiska innovationsprogrammet PiiA samt av deltagande projektparter.
För mer information, kontakta gärna Telias pressavdelning 0771-775830 eller besök vårt nyhetsrum teliapress.se
För ytterligare information, kontakta Eilert Johansson, projektledare RISE,
tel 070-241 86 68, eilert.johansson@ri.seeller gå in på www.sics.se/projects/pimm.