Gå direkt till innehåll
Telia deltar i digitaliseringsprojekt för gruvindustrin

Pressmeddelande -

Telia deltar i digitaliseringsprojekt för gruvindustrin

Projektet ska bidra till förbättrad säkerhet och produktivitet i utsatta miljöer genom att använda 5G, femte generationens mobilnätsteknik som nu utvecklas. Telia går nu in i projektet som är ett samarbete mellan ett flertal företag och institutioner som ABB, Boliden, Ericsson och SICS Swedish ICT.

 Projektet som går under namnet PIMM , Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining , är en pilot som ska utvärdera hur digitalisering kan bidra till att förbättra säkerhet och produktivitet i gruvindustrin genom att använda nästa generations mobilnätsteknik, 5G, för att koppla upp och fjärrstyra maskiner och fordon som används i gruvorna. Projektet finansieras av VINNOVA och deltagarna.

Digitaliseringen av industrin - Uppkopplade industriella processer och fordon är två av de snabbast växande segmenten av sakernas internet (Internet of Things). 2018 beräknas det finnas cirka 35 miljoner uppkopplade saker i Sverige*. Digitaliseringen av industrin i Sverige, där gruvindustrin ingår, beräknas kunna bidra med 30 miljarder kronor per år i ökade intäkter till 2020**.

- Just nu genomsyrar digital transformation näringslivets alla hörn. Det här projektet är ett exempel på hur digitalisering av industrin kan bidra till att effektivisera processer i verksamheten och samtidigt förbättra arbetsmiljön för medarbetarna. Det gör vi genom att koppla upp maskiner i gruvan och på så vis göra det möjligt för gruvföretagen att fjärrstyra och automatisera delar av arbetet i gruvan från ovan jord, berättar Magnus Leonhardt, strategichef för företagsaffären på Telia.

Telias roll i projektet är framförallt att arbeta med de nätverksresurser och processer som krävs för att koppla upp och fjärrstyra de maskiner som används i gruvorna. Projektets inledande skede handlar om att identifiera de mest intressanta tillämpningarna och användningsområdena. Ett område som utvärderas är möjligheten att använda 5G-tekniker för att fjärrstyra lastmaskiner som lastar malm.

- För Telia är det viktigt att utvecklingen av 5G styrs av de behov och det värde tekniken skapar i kundernas värld. Därför är det här projektet helt rätt kontext att testa och utvärdera tekniker som på sikt kan bli en del av femte generationens mobilnätsteknik. Två viktiga tekniska parametrar vi kommer undersöka är tillgänglighet och svarstider i kommunikationen mellan uppkopplade maskiner och system, avslutar Magnus Leonhardt.

Övriga deltagare i PIMM är ABB, Boliden, Ericsson, Luleå Tekniska Universitet, SICS Swedish ICT, Volvo CE, Wolfit AB.

För dig som vill veta mer om Telias syn på 5G – klicka här .

* Enligt Connected Things rapporten 2015 av TeliaSonera och Arthur D. Little

** Enligt Telia och Arthur D. Littles rapport om Digital Transformation

För mer information, kontakta gärna nicholas.rundbom@teliasonera.com, 072-5116673 eller besök vårt nyhetsrumtelia.se/media .

Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation