Gå direkt till innehåll
Telia och Mälarenergi digitaliserar navet i den smarta staden

Pressmeddelande -

Telia och Mälarenergi digitaliserar navet i den smarta staden

Telia och Mälarenergi inleder nytt samarbete i Västerås-regionen med att testa ny kommunikationsteknik för att samla in data från olika sensorer och mätare i Mälarenergis nät. Syftet är att stärka stadens hållbarhet och motståndskraft genom att digitalisera och utveckla navet i det uppkopplade, smarta samhället – Stadens kontrollrum.

En attraktiv stad är trygg att leva och vistas i och kritiska funktioner som stadens el-, värme- och vattenförsörjning, samt it-kommunikation och räddningstjänst måste fungera. Genom att samla in och analysera data från olika nät och koppla ihop ett stort antal system som styr dessa viktiga samhällsfunktioner i regionen kan navet - Stadens kontrollrum erbjuda en samlad lägesbild av regionen, via olika digitalt gränssnitt.

- Automation och säkra kommunikationslösningar är avgörande för utvecklingen av smarta städer. Genom en samlad och korrekt bild av hur våra samhällsfunktioner fungerar så kan vi jobba mer proaktivt och använda våra resurser på ett bättre sätt. Vi kan förutse problem, förebygga fel och avhjälpa incidenter snabbare och därmed erbjuda medborgarna en bättre service, säger Stig Olaisen som är IT-chef på Mälarenergi.

Vid händelse av utryckning kan till exempel en operatör i Stadens kontrollrum ge räddningstjänsten fri lejd till olycksplatsen genom att ställa om stoppljus. Vid brand kan operatören stänga av elen till berörd fastighet och dessutom se vilken vattenpost i närheten som har bäst tryck, samtidigt som boende i fastigheten och i området kan underrättas via sms och mejl.

Ny teknik för att koppla upp infrastruktur

För att möjliggöra utvecklingen av ”Stadens kontrollrum” utforskar Mälarenergi nya smarta sätt att koppla upp samhällsviktig infrastruktur som vatten- och avloppsledningar, it-kommunikation, värmesystem och elnät. Telia och Mälarenergi kommer därför under 2017 att testa en helt ny teknik i mobilnätet för att koppla upp cirka 150 000 el- värme- och vattenmätare.

Tekniken Telia använder kallas Narrow Band Internet of Things (NB-IoT) och är en vidareutveckling av 4G-tekniken och ett steg mot 5G. De främsta egenskaperna är:

  • -bättre inomhus- och utomhustäckning
  • -lägre energiåtgång
  • -låg installationskostnad

Batteritiden för uppkopplade enheter förlängs med upp till 10 år och kan nås med upp mot 100 gånger lägre radiosignal.

- Det känns superspännande att få vara med på Mälarenergis digitala transformation där vi tillsammans utforskar hur uppkopplad infrastruktur kan möjliggöra automatiserade och mer effektiva processer. Men också helt nya arbetssätt för att övervaka och underhålla samhällskritiska funktioner, något som vi på sikt hoppas på kan bidra till att spara pengar, miljö men även faktiskt rädda liv, säger Magnus Leonhardt, strategichef på Telia Sverige.

Se filmen om Mälarenergis digitaliseringsprojekt
Se filmen om Stadens kontrollrum

Missa inte livesändningen av Telia Connect2Business 2017, årets största digitaliseringsevent, där Stig Olaisenfrån Mälarenergi deltar och berättar mer om Mälarenergis digitala transformation.

Kontaktuppgifter till Mälarenergi:

Stig Olaisen, IT-chef, 021-395315 - Stig.olaisen@malarenergi.se
Jocke Höök, Press- & Medieansvarig, 021-395007 - Jocke.Hook@malarenergi.se

Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation