Följ Telia

Telia hjälper Region Skåne att öka tillgängligheten i vården med videomöte

Pressmeddelande   •   Apr 16, 2020 10:43 CEST

Källa: Telias bildbank

Region Skåne har på kort tid med Telias hjälp sjösatt ett nytt initiativ där patienter bjuds in till videomöte med läkare eller sjuksköterska. Inledningsvis har tjänsten använts för patienter med covid-19, de som tillhör en riskgrupp eller uppvisar symptom på sjukdomen. Men nu införs den nya tjänsten på fler avdelningar för att underlätta patienternas kontakt med vården och samtidigt minska behovet av fysiska besök för att begränsa smittspridning.

Den tekniska lösningen som ligger bakom videomötena är Telias kontaktcenterlösning ACE, som Region Skåne använder sedan tidigare. Initiativet har snabbt blivit ett populärt alternativ bland invånarna.

I nuläget genomförs cirka 50 videosamtal per dag. Fler än 1700 medarbetare inom vården använder tjänsten som rullats ut på 141 mottagningar på sjukhus runt om i regionen. Fler avdelningar står på tur att införa videomöte.

Så funkar det – enkel och säker kommunikation i fokus

Personer som varit på provtagning och som fått bekräftat att de insjuknat i covid-19, eller de som haft kontakt med 1177 Vårdguiden och som är i riskgruppen eller uppvisar symptom på att de smittats av coronaviruset, placeras på en lista. Patienterna kontaktas sedan av en läkare eller sjuksköterska via telefon och de får efter samtalet ett sms skickat till sig med information om vilken avdelning på sjukhuset de ska ha kontakt samt datum och tidpunkt för videomötet.

När det är dags att inleda videomötet klickar patienten på länken i sin mobil eller dator som leder till en landningssida på regionens webb. Där uppger patienten sitt namn och personnummer och bekräftar sedan sin identitet via BankID. Patienten placeras i en kö till avdelningen. Läkaren eller sjuksköterskan startar sedan videomötet via kontaktcenterlösningen, som de har tillgång till via intranätet.

Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se