Gå direkt till innehåll
Skärpta råd får fler att jobba hemma

Pressmeddelande -

Skärpta råd får fler att jobba hemma

Andelen hemmajobbare ökar igen och är tillbaka på samma nivåer som i slutet av maj. Störst andel hemmajobbare finns i Stockholm, följt av Uppsala och Skåne. Det visar data från från Telias tjänst Crowd Insights.

Telia Crowd Insights är en tjänst som analyserar anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata som är justerad för att representera hela Sveriges befolkning. Det gör att man kan se beteenden och rörelsebehov i samhället, till exempel resmönster och hur vi förflyttar oss. Tjänsten lanserades kommersiellt 2017 och används vanligen i stads- och samhällsplanering, till exempel när man ska dra en ny busslinje eller anlägga en väg.

Telia har också gjort ett estimat över hur många som jobbar hemma genom att analysera anonym data över antal personer som befinner sig i ett område tidigt på morgonen. Detta har jämförts med det antal personer från samma område som rest till ett annat område och varit där minst en timme mellan 06.00-16.00. Skillnaden i antalet personer som uppvisar det beteendet är indikation på hur många som åkt till jobbet och då får man också fram ett estimat på hur många som kan antas jobba hemma.

Analysen visar att hemmajobbarna ökade med hälften mellan vecka 43 och vecka 45, och ökningen av andelen svenskar som jobbar hemma är nu på samma nivåer som i slutet av maj. Störst ökning jämfört med före pandemins utbrott finns i Stockholm (21 %), Uppsala (18%) och Skåne (17%).

- Vår data är i princip en spegel av Folkhälsomyndighetens rekommendationer; i de län och regioner där råden och rekommendationerna skärpts ser vi också generellt den största ökningen av andelen hemmajobbare. Det verkar som svenskarna hörsammar myndigheternas rekommendationer, säger Kristofer Ågren, chef för dataanalys på Telia.

Förändring i andel hemmajobbare (hela Sverige)


Ingen mätning gjordes under vecka 24-32 pga
semesterperiod som påverkar resvanor

Ämnen


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef Sverige och Koncern 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig Sverige och Koncern 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation