Gå direkt till innehåll
TeliaSonera introducerar världsunik tjänst för att koppla upp bilen mot sakernas internet

Pressmeddelande -

TeliaSonera introducerar världsunik tjänst för att koppla upp bilen mot sakernas internet

Nu gör TeliaSonera det möjligt för ägare av både gamla och nya bilar att koppla upp bilen och få tillgång till samma smarta tjänster som i dagens moderna premiumbilar. Tjänsten Telia Sense gör det inte bara enklare att ha koll på bilen, bilägarna kan dessutom köpa till tjänster från utvalda leverantörer. Det kan till exempel handla om bildiagnos på distans eller försäkringstjänster. Först ut är Folksam och Bilia. Därmed tar TeliaSonera nästa steg i satsningen på sakernas internet (Internet of Things, IoT).

Idag på TeliaSoneras IoT-symposium på Münchenbryggeriet i Stockholm premiärvisades TeliaSoneras tjänst för den uppkopplade bilen. Telia Sense fungerar på de flesta bilmodeller från 2001 och senare, även de som saknar inbyggd uppkoppling.

– Merparten av dagens uppkopplade bilar är uppkopplade från fabriken och är typisk premium modeller. TeliaSoneras lösning är en av få som är inriktade på att monteras i befintliga bilar. Med en hårdvara som enkelt installeras i bilen och en mobil app får kunderna tillgång till alla smarta tjänster en bilägare kan tänkas behöva, samlat på ett ställe, säger Hans Dahlberg, chef för TeliaSonera globala m2m-enhet.

TeliaSonera är den enda operatör i världen som kan erbjuda en heltäckande lösning för den uppkopplade bilen. I en och samma tjänst får bilägaren tillgång till smarta funktioner för kontroll av bilen, uppkoppling via wifi och möjlighet att köpa till tjänster från TeliaSoneras partners. Genom ansluta sig till plattformen kan leverantörerna erbjuda sina tjänster via appens gränssnitt samt ta del av bilens data för att utveckla nya tjänster. Bilägarna väljer själva till vem de vill dela med sig av informationen.

– Det här skapar värde för såväl bilägaren, föraren, passageraren som tjänsteleverantörerna och innebär början på ett helt nytt ekosystem för IoT-tjänster. Framåt ser vi enorma utvecklingsmöjligheter och ännu fler användningsområden tillsammans med olika partners, säger Hans Dahlberg.

Två företag som har anslutit sina tjänster till TeliaSoneras plattform är Folksam med ”Köra säkert” och Bilia.

– Med Köra säkert presenterar vi det första steget av många inom framtidens uppkopplade försäkringar. Vi engagerar oss i våra kunder och genom Telias teknik och vår tjänst kan vi stimulera våra kunder till en säkrare körstil med sänkt hastighet. Det sparar liv, är bra för miljön och plånboken, vilket gör alla till vinnare, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef Folksam.

– Tillgänglighet är väldigt viktig för våra kunder. Att koppla upp kundernas bilar och öka tillgängligheten än mer är därför en naturlig satsning för oss. Vi upplever att kunderna efterfrågar en enkelhet och en helhet runt bilägandet. Detta i kombination med wifi och de smarta tjänsterna gör att vi tror att Telia Sense kommer att tas väl emot av våra kunder, säger Per Ovrén, affärsutvecklingschef och inköpschef på Bilia.

Tjänsten kommer att släppas i Sverige under 2016, därefter successivt på TeliaSoneras övriga marknader.

Så här fungerar det
Rent tekniskt fungerar det så att en hårdvara pluggas in i bilens OBD-port (On-Board-Diagnostics)* som används av verkstäder och bilprovningen för diagnoser. Den sitter vanligtvis under ratten eller vid förarens vänstra fot. Hårdvaran innehåller GPS, accelerometer*, gyroskop*, Wifi, 4G och levereras med ett inbyggt sim-kort. Hårdvaran kommunicerar med en molnbaserad plattform som bilägaren kommer åt via en app i sin mobil. Det här ger bilägaren tillgång till en rad smarta tjänster.

Exempel på funktioner som ingår i tjänsten
- En digital instrumentbräda i appen som visar olje- och bensinnivå, om batteriet behöver laddas. etc.
- Visar var bilen är/var den är parkerad.
- Varning i mobilen om någon försöker flytta bilen utan tillåtelse, sk. geofence, eller om någon kör in i bilen när den står parkerad.
- Eco driving feedback hjälper föraren att köra mer ekonomiskt både för miljön och för plånboken
- Körjournaler för kategorisering av resor för att underlätta arbetsrapporter
- Tillgång till Wifi i bilen gör resan roligare för passagerarna som kan streama musik och film.

Exempel på tjänster från partners som möjliggörs
- Köra säkert (eco driving feed-back i realtid) från Folksam.
- Försäkring baserad på hur man faktiskt kör – Usage Based Insurance (UBI). Det ger möjlighet att minska premien men också att få feedback som förhindrar att skadan helt uppstår.
- Bildiagnos på distans
- Meddelande i appen när det är dags för bilservice

På vilka bilar fungerar Telia Sense
För installation krävs att bilen har en OBD-II-port. Det finns standardmonterat i alla bilar efter 2001 (bensin) och efter 2004 (diesel). Vissa funktioner är beroende på bilens märke och modell.

Springworks leverantör
Springworks levererar mobilapplikationen samt den tekniska plattformen för datainsamling, analys och presentation av data som bilen genererar. Springworks är pionjär i att bygga smarta gränssnitt för sakernas internet för operatörer och partners. Tidigare i år investerade TeliaSonera i Springworks för att kunna hjälpa kunder att dra nytta av internet of things genom innovativa lösningar.

Om sakernas internet
I Sverige finns det nio miljoner uppkopplade prylar och till 2018 förväntas den siffran ökat till 23 miljoner. Uppkopplade fordon är ett av de segment som kommer växa mest med en uppskattad årlig tillväxt på nära 50 procent. Det visar en rapport från TeliaSonera och Arthur D. Little. Det är inte bara biltillverkarna som driver utvecklingen, utan även andra aktörer som verkstäder, försäkringsbolag, biluthyrningsfirmor och bilpooler. 2012 omsatte segmentet 196 miljoner EUR, till och med 2018 beräknas värdet på denna del av M2M-marknaden ökat till 1 856 miljoner EUR.

* En OBD-port är ett standardiserat diagnosuttag i bilen för att kommunicera med en bils styrenheter. Den används över hela världen för att läsa av felkoder och parametrar som finns i en bils styrenheter och är standard i alla bilar efter 2001.
* Gyroskop används för att känna av rörelser.
* Accelerometer är en typ av mätgivare som är känslig för rörelse i en riktning.

Om du är journalist och har frågor, kontakta helena.de-verdier@teliasonera.com , 0705 51 31 38 eller besök Telias nyhetsrum telia.se/media

Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation