Följ Telia

Telia storsatsar på ett uppkopplat Skid-VM i Falun 2015

Pressmeddelande   •   Jan 20, 2015 16:48 CET

Telia bygger ut och förstärker det mobila nätet inför skid-VM i Falun som förväntas locka hundratusentals besökare och över tusen journalister och tv-bolag. Det sker både en permanent utbyggnad av mobilnäten 4G och 3G i Falun samt en förstärkning vid Lugnets Skidstadion. Trådlös uppkoppling via Telia Wifi kommer att erbjudas på Lugnet Skidstation och publiktäta platser i Falun.

I februari möts världsskideliten i Falun och Dalarna för att tävla under skid-VM. Arrangören Falun2015 räknar med minst 200 000 besökare och 1200 representanter från media, utöver de 700 skidåkare som deltar. Alla kommer vilja dela sin upplevelse. På evenemang i den här storleken kan det vara upp till 30 000 personer som surfar samtidigt och kapaciteten ska även räcka till arrangörens tjänster, mediabolag och sponsorer. För att säkra upplevelsen både för de som är på plats och för de som följer VM från tv-soffan, har Falun2015 tecknat avtal med Telia. Det innebär att Telia bygger den tekniska lösningen och sköter drift och support med tekniker på plats under hela evenemanget. Det innebär även att Telia kopplar upp storbildskärmarna som finns inne på arenan samt att kapaciteten ska räcka till arrangörens appar.

– Vårt mål är att förstärka åskådarnas upplevelse av skid-VM oavsett om man är på plats i Falun eller hemma i tv-soffan. Med våra appar Falun2015 Live Results och Live Arena vill vi visa att Sverige ligger i framkant inom det digitala området och sätta en ny standard för idrottsevenemang. Telia har erfarenheten och kapaciteten att leverera till stora evenemang, därför känner vi oss trygga med Telia som helhetsleverantör av kommunikationen, säger Sven von Holst, vd Falun2015.

Förutom den permanenta utbyggnaden av mobilnätet som görs, förstärker Telia med temporära mastvagnar i arenan och i centrala Falun. Framför allt kräver all media som närvarar en stabil uppkoppling. Flera tv-bolag har egen studio på plats för att göra egna direktsända produktioner och kabla ut för tittare över hela världen. Tidningsredaktioner kommer också vara där för att sända webb-tv och från presscentret kommer presskonferenser sändas live.

– Vi är stolta över att få vara en viktig del i Sveriges största sportevenemang under 2015. Det kommer dessutom att vara det mest uppkopplade sportevenemanget någonsin i Sverige och jag är övertygad om att det kommer att bli en minnesvärd upplevelse inte bara för alla skidfantaster som är på plats, utan också för alla dem runt om i världen som kommer att följa tävlingarna från sin tv-skärm, surfplatta eller smartphone, säger Malin Frenning, vd Telia Sverige.

Så kopplar Telia upp Skid-VM i Falun

  • Permanent förstärkning av mobilnäten 4G och 3G. 21 basstationer i Falun har utrustats med 4G, varav fem helt nya basstationer har tagits i drift. Dessutom har både 3G och 2G-näten moderniserats och byggts ut med bättre kapacitet
  • Temporär förstärkning av både 4G och 3G-näten via 3 stycken mastvagnar som placeras i anslutning till skidstadion och på Stora Torget
  • Telia erbjuder Telia WiFi på Lugnets Skidstadion och publiktäta platser i centrala Falun
  • Bygger temporära nätlösningar för arrangör och media. Det handlar om att leverera fiberbaserade tjänster för internetuppkoppling av hopptornen, kontoren och presscenter. Det handlar också om att bygga ett temporärt kopparnät till de tv-bolag som har studion på plats och kommentarshytterna för att leverera kopparbaserade tjänster såsom digital och analog kommunikation/telefoni. Digital kommunikation används för att sända ljud från tv-kommentatorn.

Parallellt med detta fortsätter Telia miljardsatsningen på att bygga ut och förstärka det fasta och mobila nätet i hela landet. För Falun innebär det att i slutet av året kommer 4G och 3G-näten täcka mer än 95 % av kommunens geografiska yta.

Exempel på evenemang där Telias eventlösning har använts 
VM Åre 2007
Prinsessan Victorias bröllop 2010 
VM i Ishockey 2012-2013 
Eurovision Song Contest 2013

För fler bilder från  VM i Falun se här: http://media.falun2015.com/downloads/foton/

Telias tjänster hjälper människor och företag att kommunicera på ett enkelt, effektivt och miljövänligt sätt. Vi är motorn i kommunikationsSverige och investerar mer än någon annan i nät, tjänster och infrastruktur. Telia var först i världen med att lansera 4G – en innovation som gör det möjligt att surfa mobilt, upp till tio gånger snabbare än förut. Under året bygger vi ut fiber, vdsl och 4G för snabbare bredband till ännu fler svenskar. Läs mer på telia.se. Telia ingår i TeliaSonera-koncernen med verksamhet i Norden, Baltikum, Eurasien, inklusive Ryssland och Turkiet, samt i Spanien. Läs mer på teliasonera.com.