Gå direkt till innehåll
Foto: Max Hjalmarsson
Foto: Max Hjalmarsson

Pressmeddelande -

Ready for takeoff: Telia testar livestreaming för drönare

Telia har tillsammans med Ericssons inkubator, Ericsson ONE utvecklat en ny videostreamingtjänst för drönare som gör det enklare att hålla koll på svårtillgängliga platser, till exempel byggarbetsplatser, järnvägar, elnät och höga byggnader. Tjänsten är den första i Sverige som gör det möjligt att dela en video i realtid till flera personer samtidigt på ett säkert sätt. Det skapar nya möjligheter för företag som använder drönare att effektivisera inspektioner, arbetsflöden och fatta snabbare beslut. Under våren inleds ett kundprogram för att fortsatt testa och utveckla tjänsten tillsammans med utvalda kunder.

Telias nya tjänst för drönare bygger på en ny mobilitetslösning från Ericsson ONE som gör att kunder på ett säkert och enkelt sätt kan live-streama video från en drönare till en dator, surfplatta eller smartphone.

Tjänsten använder Telias mobilnät och är krypterad hela vägen mellan drönare och slutanvändare. Sändningen kan följas live av till exempel tekniker, experter och utredare, som får en ögonblicksbild av läget och ser om något behöver lagas eller åtgärdas. På så vis kan beslut fattas snabbt; tågtrafik kan komma igång snabbare efter en olycka, ström kopplas på i elnätet efter en storm och experter behöver inte ta sig ut i fält. Tjänsten kommer innebära att inspektion av svårtillgängliga platser som skogsområden, höga byggnader och kraftledningar blir enklare, säkrare, mer miljövänliga och kostnadseffektiva.

- Drönarutvecklingen har gått från att vara en kul hobby och snygga mäklarfoton till att skapa nytta för människor, företag och samhället i stort och det finns en stor efterfrågan för den här typen av säkra och robusta tjänster. Med 5G öppnar sig ytterligare tillämpningsområden med framtidens drönare där frakt, transport och resor på sikt blir helt automatiserade vilket sparar både tid, pengar och miljöpåverkan, säger Jan Pettersson som leder drönarprojektet på Telia.

Tjänsten fungerar med existerande drönare, genom att koppla handkontroll till en mobil router och ladda ner en app kommer användaren enkelt igång. Ingen ytterligare hårdvara behövs.


Kundprogram redo för start
I början av februari kommer Telia inleda ett utvecklingsprogram tillsammans med ett antal kunder som ska använda drönarstreaming på olika sätt i sina verksamheter. Telia och Ericsson ONE kommer tillsammans med kunderna regelbundet utvärdera tjänsten med målet att designa morgondagens drönartjänster med fokus på 5G. Vattenfall har deltagit i pilotprojektet och ser en betydande potential att kunna använda tjänsten i flera affärsområden som ställer höga krav på säkerhet och tillförlitlighet.

- Vattenfall ser stora möjligheter med drönartjänster för flera verksamhetsområden. Redan idag använder vi drönare för digitala inspektioner inom vattenkraften och kärnkraften och vi ser många nya tillämpningar komma med den oerhört snabba utveckling som sker på området. Drönare ger oss möjlighet att utföra arbetsuppgifter på ett snabbare, säkrare och mer kostnadseffektivt sätt”, säger Anders Wik, projektledare för digitalisering Vattenfall R&D.

- Drönare kommer fortsätta att spela en allt större roll i våra liv. Vi jobbar mot en framtid där drönare säkert och effektivt kan styras bortom synhåll, vilket kommer hjälpa företag att effektivisera sina verksamheter och hålla sin personal säker. Vår nya videostreamingtjänst för drönare är ett viktigt steg mot den framtiden och mot snabbare och bättre beslutsfattande”, säger Fredrik Flyrin, som leder den nya mobilitetslösningen för drönare från Ericsson ONE.

  Kundprogrammet startar den 29 januari och med från början är:
  Vattenfall, E.ON, Peab, Veidekke och Vinnova-projektet Edit 3.0

   Ämnen

   Kategorier


   Om Telia

   I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

   Läs mer på www.telia.se

   Kontakter

   Presskontakt

   Presskontakt

   Presskontakt 0771-77 58 30
   Irene Krohn

   Irene Krohn

   Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
   Roija Rafii

   Roija Rafii

   Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

   Välkommen till Telia

   I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

   Läs mer på www.telia.se
   Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation