Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hultsfreds kommun och Telia testar välfärdsteknik för äldre

Hultsfreds kommun kommer att börja testa ny teknik som ett stöd inom äldreomsorgen. Testen som görs i samarbete med Telia HealthCare syftar till att öka livskvaliteten för vårdtagaren och ge äldre möjlighet att bo kvar hemma längre. Testen inleds under sommaren 2015, beräknas pågå året ut och omfatta runt 20 hushåll. Även kommunerna Oskarshamn och Högsby kommer att innefattas.

Det som kommer att testas i de tre kommunerna är tjänsten Telia HomeCare som är ”hjärtat” i Telias Health Care-satsning. I Telia HomeCare ingår en box som placeras i hemmet och som trådlöst kan ta emot information från sensorer. Värdena analyseras sedan för att indikerar att vårdtagaren beter sig normalt och kommunicera det vidare till dem de berör. Till exempel hemtjänsten i kommunen eller närstående.

Exempel på funktioner i tjänster är:

  • Trygghetslarm med dubbelriktat tal via larmknapp.
  • Rörelsesensor som kan användas som t.ex. passivitetslarm om ingen rör sig i lägenheten.
  • Dörrsensor som kan registrerar om dement person har öppnat eller stängt en dörr.
  • Tillsynskamera med mörkerseende för att titta till vårdtagaren nattetid.
  • Strömplugg som larmar eller styr strömtillförsel till elektrisk apparatur.

Vad som kommer att testas i det aktuella fallet bestäms under våren.

Syftet med testen är att förstå hur digitala lösningar på bästa och enklaste sätt bidrar till att stödja individens varierande behov av omsorg och vård. I förlängningen kommer denna digitala välfärdsteknik att medföra att närstående kan bli delaktiga och få större delaktighet i vården av sina anhöriga - om de så önskar.

Stora utmaningar
Landets kommuner står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning och en ökad andel äldre med behov av vård och omsorg. Och även om ny teknik aldrig ensam kan klara de utmaningar som vård och omsorg kommer att ställas inför, så kommer den att vara en viktig komponent att räkna med tror Niklas Sundler som är ansvarig för Telias Health Care-satsning.

– Intresset är stort bland landets kommuner och landsting att hitta ändamålsenliga digitala välfärdstjänster som kan underlätta för såväl omsorgen som vårdtagarna och deras anhöriga. Hultfreds är en av de kommuner som ligger långt fram när det gäller att satsa på digital infrastruktur och det gör det extra intressant att genomföra den här typen av satsningar tillsammans, säger Niklas Sundler.

Effektivare arbetssätt
Från kommunens sida är förhoppningarna att man inte bara skall öka livskvaliteten för vårdtagaren och deras anhöriga utan att den nya välfärdstekniken också skall medverkar till ett effektivare resursutnyttjande och därmed bidrar till bättre arbetsförhållanden för personalen i omsorgen.

– Vi tror att välfärdsteknik också ökar vår förmåga att vara kreativa, utveckla våra arbetssätt och bidrar till att vi kan möjliggöra att våra äldre på ett bättre sätt kan leva det liv de vill, säger Ann-Gret Sillén på Hultsfreds kommun.

– Det finns redan idag positiva erfarenheter från likande tester genomförda i Region Västerbotten. Genom den kommande testen får vi ytterligare kunskap om hur vi på bästa sätt kan använda digital teknik i hemmet för att äldre ska känna trygghet och få tillgång till den service som behövs för att ha ett bra liv i hemmiljö, säger Lars Gjörloff, på Hultsfreds kommun.


Ämnen


Telias tjänster hjälper människor och företag att kommunicera på ett enkelt, effektivt och miljövänligt sätt. Vi är motorn i kommunikationsSverige och investerar mer än någon annan i nät, tjänster och infrastruktur. Telia var först i världen med att lansera 4G – en innovation som gör det möjligt att surfa mobilt, upp till tio gånger snabbare än förut. Under året bygger vi ut fiber, vdsl och 4G för snabbare bredband till ännu fler svenskar. Läs mer på telia.se. Telia ingår i TeliaSonera-koncernen med verksamhet i Norden, Baltikum, Eurasien, inklusive Ryssland och Turkiet, samt i Spanien. Läs mer på teliasonera.com.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation