Gå direkt till innehåll
Nu förbättras mobiltäckningen för 1,7 miljoner resenärer och boende längs järnvägen

Nyhet -

Nu förbättras mobiltäckningen för 1,7 miljoner resenärer och boende längs järnvägen

Idag slår Telia, som första operatör, på mer kapacitet längs järnvägen - vilket ger pendlare, tågresenärer och boende bättre upplevelse för både tal och surf.

Mobiltäckningen på tågen har varit ojämn och Telia har liksom andra mobiloperatörer satsat på att bygga ut mobilnäten längs den svenska järnvägen för att förbättra täckningen för både surf och samtal på tågen. Tyvärr har dessa nät inte kunnat användas fullt ut då det riskerat att störa trafikledningens kommunikation med tågförarna. Diskussionen mellan mobiloperatörerna, tågoperatörerna och ansvariga myndigheter har varit långdragna, frågan har varit aktuell i nästan fyra år. PTS lovade mobiloperatörerna att få slå på sina 900 MHz mobilnät (3G och 4G) redan förra året den 1 juli 2015 men då tågoperatörerna inte var redo sköts det fram ytterligare ett år till den 1 juli 2016.

– Jag är oerhört glad att det äntligen är dags, det har varit en lång väg hit men det är roligt att se att vårt målmedvetna arbete både praktiskt och i samarbete med myndigheter och tillsammans med de andra mobiloperatörerna samt tågoperatörerna har gått i mål. Vi var redo redan förra året men fick då inte slå på för att tågbranschen inte var klara med sina filterinstallationer i loken, säger Martin Pehrsson, Telias nätchef.

För Telias del handlar det om cirka 120 nya master/basstationer för 3G på 900 MHz bandet som placerats ut i alla delar av landet: från Skåne i söder till Norrbotten i norr, som nu får tas i drift.

– Nu kan vi ge en bättre upplevelse till våra kunder längs Sveriges järnvägar. Vi har väntat länge på att få slå igång alla våra olika mobilnät på full styrka längst med banvallarna, idag är det äntligen dags och vi kommer slå på många nya basstationer under dagen, avslutar Martin Pehrsson.

Ämnen

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation