Följ Telia

Snart kan Telias kunder prata i hd-kvalitet även i 2G/GSM-nätet

Pressmeddelande   •   Apr 15, 2015 18:03 CEST

För ett år sen lanserade Telia HD Voice i 3G-nätet, som en del av Telias miljardsatsning på mobilnäten.  Nu kan snart kunderna ringa med hd-kvalitet även i 2G/GSM-nätet. Tekniken innebär bättre ljudkvalitet, särskilt i bullriga miljöer med störande bakgrundsljud. Lanseringen av HD Voice i 2G/GSM-nätet sker i takt med att nätet moderniseras och beräknas vara klar i slutet av 2016 då alla Telias kunder i 2G/GSM-nätet kommer att kunna ringa i hd-kvalitet.

2014 var Telia en av de första svenska operatörerna som kunde erbjuda hd-kvalitet i 3G-nätet. 
– Vi är jätteglada att snart även kunna erbjuda samma fina ljudkvalitet när våra kunder ringer i vårt 2G/GSM-nät. Uppgraderingen är en del av den miljardsatsning vi gör för att mobilnätet ska få bättre täckning, kapacitet och kvalitet. Redan i år kommer alla våra kunder kunna ringa med hd-kvalitet i hela Telias 3G-nät som då kommer att täcka 90 procent av Sveriges yta, säger Martin Pehrsson, nätansvarig på Telia. 

HD Voice ger ett krispigare ljud som gör att samtalen upplevs som mer naturliga och skapar en känsla av närhet med den man pratar med. En markant skillnad mot ett ”vanligt” röstsamtal är att HD Voice reducerar bort störande bakgrundsbrus på ett bättre sätt. Det gör det enklare att tyda bokstaveringar av namn och att särskilja bokstäver som låter lika, som F och S. Det är framför allt när man befinner sig i bullriga miljöer, som i stadsmiljö, kollektivtrafiken eller på högljudda arbetsplatser, som skillnaden märks. 

HD Voice är en teknik som installeras i själva mobilnätet. HD Voice kostar inget extra för kunderna men kräver att båda mobilerna i samtalet är uppkopplade mot Telias 3G eller befinner sig på en plats där HD Voice för 2G/GSM-nätet är aktiverat. Förutsättningen är också att båda samtalspartner använder mobiler som har stöd för tekniken (gäller även eventuellt headset), vilket de flesta smartphone-modeller idag har. 

Fakta om HD Voice
HD Voice står för High Definition Voice och bidrar till ett klarare och tydligare ljud i mobilsamtal. Rent tekniskt innebär en uppgradering till HD Voice att det frekvensomfång som ljudet i ett mobilsamtal sänds i fördubblas från 300-3400 Hx till 50-7000 Hz. Den 25 mars 2014 lanserades tjänsten i Telias hela 3G-nät.

Vi är Telia den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se