Gå direkt till innehåll
Telia kopplar upp nästan en miljon elmätare för ONE Nordic

Pressmeddelande -

Telia kopplar upp nästan en miljon elmätare för ONE Nordic

Telia har tecknat ett avtal med ONE Nordic AB att koppla upp cirka 900 000 elmätare för eldistributören Ellevio. Telia lanserade nyligen sitt nät för Narrowband Internet of Things (NB-IoT), som är en vidareutveckling av 4G och ett steg mot 5G. Tekniken kännetecknas av bättre inomhus- och utomhustäckning, lägre energiåtgång och låg installationskostnad. Avtalet löper på 10 år och är Telias hittills största NB-IoT-affär.

“ONE Nordic behövde en flexibel, framtidssäker och konkurrenskraftig lösning. När elmätare ska kopplas upp på många olika platser som sträcker sig över stora områden är det fler saker än bara konnektivitet som spelar in. Telia ger oss ett högpresterande nät och teknik som stöttar oss i vår ambition att leverera en förstklassig tjänst till Ellevio, ”, säger Anders Malmberg, Managing Director Smart Metering, ONE Nordic.

”NB-IoT är idealisk för svårtillgängliga områden och möjliggör maskin-till-maskin-kommunikation som passar perfekt med vår utveckling av det smarta elnätet. Det ger oss också möjlighet att i framtiden utveckla helt nya IoT-tjänster för våra kunder”, säger Johan Svensson Program Manager, Ellevio.

Telia var först i Norden att lansera NB-IoT i slutet av 2017. Standarden för NB-IoT är satt av GSMA och bygger på säkerheten och stabiliteten i standarden för LTE.

”NB-IoT öppnar upp för många nya användningsområden och den kraftfulla inomhustäckningen är som gjord för att koppla upp energimätare under mark eller djupt inne i byggnader. Vi är verkligen glada för att kunna stötta ONE Nordic och Ellevio i utrullningen av nästa generations elmätare”, säger Björn Hansen, Head of IoT, Division X, Telia Company.

Utrullningen av de nya mätarna börjar under våren 2020 och fortsätter fram till slutet av 2023. Avtalet löper på tio år med möjlighet till förlängning på ytterligare sex år.

Om ONE Nordic

ONE Nordic är en av Sveriges ledande leverantörer av tekniska konsulttjänster, entreprenader och underhåll inom energi- och industrisektorn.Bolaget ägs av Altor Fund III.

ONE Nordic har cirka 1 000 medarbetare och omsätter ca 2 miljarder SEK. Huvudkontoret ligger i Malmö. Med vår rikstäckande organisation och lokala kännedom tar vi ansvar för och levererar högklassiga tjänster och lösningar till energiproducenter, energidistributörer och energianvändare. Vi har marknadens bästa kompetens för att utveckla, bygga, modernisera, optimera och underhålla kundernas anläggningar. Vi arbetar bland annat med de störstaaktörerna i branschen och tillsammans utvecklar vi högteknologiska och hållbara energisystem. Mer information finns på one-nordic.se.

About Ellevio

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till nära 960 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm och Nynäshamn i öster. Vi har cirka 500 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och OMERS Infrastructure. Läs mer på ellevio.se

Ämnen


I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar.Med20 000 medarbetare i nio länder, varav 6400 kollegor iSverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.
Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation