Följ Telia

Playing Apart – en unik konsertupplevelse över Telias nät

Pressmeddelande   •   Maj 21, 2015 18:23 CEST

Det är den 29 april 2015. I Göteborgs konserthus samlas en förväntansfull publik. På fem platser runt om i Sverige väntar fjorton musiker. Uppdraget: att tillsammans spela live över Telias fibernät och bjuda publiken på en musikalisk upplevelse utöver det vanliga. I filmen Playing Apart får vi följa ett unikt experiment i ett samarbete mellan Telia och Göteborgs Symfoniker.

Orkestermusiker arbetar med marginaler på hundradels sekunder. Skall man genomföra en konsert över nätet med orkestermedlemmarna spridda över landet är överföring av ljudet därför helt avgörande. Minsta fördröjning riskerar att förstöra upplevelsen för lyssnaren. Det var en av utmaningarna i projektet Playing Apart. En annan var att ljudet skulle vara i CD-kvalitet och bilden i HD-kvalitet för att ge publiken en realistisk konsertupplevelse.

Telia tog initiativet till detta unika experiment. Avsikten var att Illustrera att det går att arbeta flexibelt och på distans om man har rätt verktyg och en bra uppkoppling.

- Filmen illustrerar på ett bra sätt hur vi med hjälp av digital uppkoppling kan dela upplevelser och nytta på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Det skapar förutsättningar för en helt ny kundupplevelse, säger Malin Frenning, vd för Telia i Sverige.

80 mil bort
Göteborgs Symfoniker sprider normalt inte sina musiker över hela landet. Men när Telia frågade om de ville vara med, så svarade de ja. De tyckte att det lät som ett spännande projekt, berättar Karolina Hülphers, projektledare på Telia.

– Samtidigt visste vi att det var en stor utmaning för musikerna att vara utplacerade på olika platser utan att kunna se varandra och ändå framföra stycket med samma precision som om de satt i en konsertlokal. Så vitt vi vet hade det aldrig gjorts förut.

Nu satt orkestermedlemmarna utspridda på fem olika platser i Sverige. Åreskutan i Jämtland, Slottsskogen i Göteborg och Smögen i Bohuslän var några av dem. Alla inblandande var medvetna om att allt måste fungera för att slutresultatet skulle bli bra.

– Dels måste musikerna höra ljudet utan någon som helst fördröjning, något som är lättare sagt än gjort när avståndet är över 80 mil. Dels måste ljud- och bildkvalitet vara så hög att publiken i Göteborgs Konserthus fick en realistisk musikupplevelse. Det var två stora utmaningar som Telia klarade alldeles fantastiskt, säger en nöjd Jörgen Odh på Göteborgs Symfoniker.

Filmen Playing Apart premiärvisas den 21 maj. Se filmen här: https://youtu.be/B4_GszP0k4E 

Filmen Playing Apart är en del av en större marknadskampanj som Telia just nu genomför. Syftet med kampanjen är att visa på vikten av en snabb säker uppkoppling. Kampanjen vänder sig både till privatpersoner och till företag.


Vi är Telia den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se