Gå direkt till innehåll
Nobina och Telia i samarbete för smartare busslinjer

Pressmeddelande -

Nobina och Telia i samarbete för smartare busslinjer

Nobina och Telia samarbetar i ett nytt projekt som ska ge möjlighet att utveckla lösningar för smartare resor och kollektivtrafik i framtiden. Med hjälp av anonymiserad mobil nätverksdata analyseras hur människor rör sig för att Nobina bättre ska kunna anpassa busstrafiken och skapa nya lösningar efter resenärernas behov. De första resultaten, med data från Södertörn, visar bland annat var en cykelbuss skulle kunna göra störst nytta, men ger även ökad förståelse för resvägar och slutmål – även utanför kollektivtrafiksystemet. Data och ny statistik bekräftar också trenden av att allt fler jobbar hemma på fredagar.

När busstrafiken vanligtvis planeras används biljettstatistik samt resvaneundersökningar och statistisk data som underlag. Exempelvis visar statistik från Statistiska Centralbyrån hur pendlingen ser ut. Men endast 40 procent av de som reser är pendlare, så det behövs ökad förståelse för hur de övriga 60 procenten av resenärerna reser. Dessutom behövs bättre kunskap om hela resan – vad är slutmål på resan? Vilken resväg har resenärerna tagit innan de klev på bussen? Hur lång är den totala restiden egentligen?

Därför har innovationsenheterna Nobina Technology och Telia Company Division X testat att använda aggregerad och anonymiserad mobil nätverksdata för att förstå resmönster.

– Samarbetet med Telia syftar till att vi ska få bättre insikter om hur resenärerna förflyttar sig, och då inte enbart när de reser med våra bussar. Det ger oss insikter kring hur vi kan anpassa oss efter människors verkliga behov av mobilitet. Med den här metoden hoppas vi även få information om nya resebehov snabbare – för att kunna erbjuda bättre lösningar som svarar mot samhällets förväntningar, säger Henrik Dagnäs, vice VD på Nobina Sverige.

I det testet användes mobil nätverksdatafrån Södertörn, där Nobina kör busstrafiken på uppdrag av SL. Resultatet visar exempelvis på ett omfattande resande till ett större centrum i Södertörn, vilket har väckt frågan om en ny busslinje. Man har även sett att morgonpendlingen minskar med 16 procent på fredagar och att många åker hem tidigare på fredagseftermiddagen. Genom att analysera färdsätten in mot Stockholm upptäcktes var resenärer har störst behov av att kunna ta med cykeln på bussen.

I pilotprojektet har analytiker från både Nobina och Telia arbetat tillsammans för att skarpt testa hur mobil nätverksdata går att använda för att analysera resmönster.

– Resultatet visar att nya tekniska lösningar tillsammans med data kan bidra till en mängd olika förbättringar i samhället och som här att förbättra rörligheten och kommunikationen. Det är ett innovationsområde och en del av vårt fokus på smarta städer, säger Magnus Leonhardt, Strategi- och innovationschef på Telia Sverige.

Samarbetet mellan Nobina och Telia görs inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Drive Sweden.

Fakta

Nobina och Telia har i projektet använt så kallad Crowd Analytics. Det innebär att man med hjälp av anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata analyserar de verkliga beteendena och rörelsebehoven i samhället och på så sätt kan samhällsfunktioner som till exempel kollektivtrafiken förbättras.

Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation