Gå direkt till innehåll
Kiruna blir tätort nummer 100 när Telias 5G når den nya staden

Pressmeddelande -

Kiruna blir tätort nummer 100 när Telias 5G når den nya staden

Det första publika 5G-nätet har nu tänts i Kiruna. En klimatsmart teknik som är säkrare, snabbare och mer pålitlig för invånarna, och som lägger grunden för den nya smarta staden. Kiruna blir samtidigt tätort nummer 100, en viktig milstolpe i Telias enorma satsning med att förse Sverige med bättre nät och bättre upplevelser.

Telias första stora publika 5G-nät invigdes i Stockholm i maj 2020. Ett historiskt steg för Sverige och starten på en nationell satsning på modernisering av mobilnäten och 5G i hela landet. Nu har det publika 5G-nätet nått Kiruna, som blir tätort nummer 100 i den enorma 5G-utrullningen och som beräknas vara helt klar under 2023.

- Kiruna är mitt i en otrolig bedrift att flytta hela sin stadskärna och lägga grunden för den nya smarta staden. En viktig förutsättning för alla invånare är tillgången till modern och framtidssäker teknik, antingen via fiber eller det mobila nätet. Hastigheten, den mängd data och antalet uppkopplade enheter som kan hanteras samtidigt i 5G-nätet ger helt nya förutsättningar, både hemma, på jobbet och i samhället i stort, säger Staffan Åkesson, teknisk chef för Telia Sverige.

Det pratas mycket om vilka möjligheter 5G kan ge i framtiden - som självkörande bussar och bilar, helt nya spelupplevelser i animerade verkligheter och operationer på distans. Men 5G handlar inte bara om det som kan bli möjligt i framtiden. Redan idag är 5G grunden för en väl fungerande digital ekonomi, med mer innovation och hållbarhet för människor och företag.

– Redan nu gör tekniken det möjligt för våra kunder att realtidsbevaka elpris, låta en bil självköra eller spela i digitalt komplexa spel i högsta upplösning utan lagg. Företag utforskar säkrare arbetsförhållanden i olika industrier, kommuner tar del av rörelsedata för planering av viktig infrastruktur och med hjälp av data kan försörjning av el och vatten minskas för fastighetsägare. Vårt arbete fortsätter med målet att nå 90 procent av svenskarna med 5G redan nästa år, säger Staffan Åkesson.


Snabbfakta om 5G

  • 5G i det ultrasnabba 3,6 GHz-frekvensbandet är nu tillgängligt i mer än 100 tätorter.
  • Över 3 500 antenner på totalt cirka 1200 platser säkerställer att allt fler kan använda höghastighets-5G.
  • 10 000 antenner med 5G i Telias mobilnät.
  • Vilket innebär 46 procent av Sveriges befolkning redan idag kan använda 5G.

Listan över orter och områden som idag får uppleva 5G-hastigheter hittar du på Telias täckningskartor.


Samtidigt som 5G byggs ut passar vi på att modernisera och förbättra 4G-nätet med fördubblad kapacitetför att kunna erbjuda snabbare och bättre uppkoppling på fler ställen. Telias kunder som har en telefon med stöd för 5G och mobilabonnemang Telia Mobil (för privatkunder) och Telia Jobbmobil (för företagskunder). *

* Detta gäller abonnemang som är tecknade efter 1 april, 2020, annars kan en uppgradering krävas.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21 000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation