Följ Telia

Ingen kund lämnas utan fungerande telefoni när kopparnätet fasas ut

Pressmeddelande   •   Maj 07, 2021 08:00 CEST

Vi jobbar aktivt för att alla i Sverige ska ha möjlighet att kommunicera och ha tillgång till en modern och säker uppkoppling. När det gamla kopparnätet fasas ut får alla kunder erbjudande om en fungerande lösning till sitt hem eller företag. Moderna och framtidssäkra lösningar som erbjuder trygghet och delaktighet – för ett bättre uppkopplat liv både hemma och på jobbet.

Det gamla kopparnätet är cirka 70-80 år. Det är gammalt, sårbart och inte byggt för att kunna hantera dagens moderna tjänster. Sedan mer än tio år tillbaka erbjuder vi därför våra kunder möjlighet att flytta över till framtidssäkra tjänster via mobil- eller fibernätet enligt en välfungerande process. Ingen kund blir utan - alla har möjlighet att få en lösning till sitt hem eller företag antingen från Telia, andra operatörer eller i undantagsfall via Post- och Telestyrelsen (PTS).

Alla kunder som bor i ett område som behöver moderniseras får information ett år i förväg. En oberoende kundtjänst finns tillhands för att ge råd om olika lösningar och operatörer. Även om det till exempel skulle vara sämre mobiltäckning på platsen så fungerar oftast den hemtelefonilösning som erbjuds även om en vanlig mobiltelefon inte får signal. Om ingen lösning mot förmodan skulle fungera, vilket hänt i ett fåtal fall sedan starten, så bistår PTS med ett alternativ. PTS får också löpande information om hur vårt arbete fortskrider.

Sverige är en av världens mest och bäst uppkopplade länder

Under det senaste decenniet har också mobil- och fibernätet byggts ut i full fart runt om i hela Sverige –storstäder såväl som landsbygd och idag är Sverige en av världens mest och bäst uppkopplade länder. Telias mobilnät täcker idag över 90 procent av landets yta och 99,8 procent av alla invånare och vinner år efter år den internationella oberoende mätningen av Umlaut. Detta har inneburit att allt fler kunder själva väljer att helt gå över till mobiltelefoni, fortsätter utvecklingen så här är ett rimligt antagande att kopparnätet har gjort sitt runt 2026.

Sverige har en utmanande geografi på vissa ställen. Det finns platser där få bor, som få besöker och där det inte är möjligt rent praktiskt eller blir för kostsamt att bygga mobilmaster. Telia bygger på kommersiella villkor precis som alla andra aktörer på marknaden och på dessa platser kan det även fortsättningsvis vara sämre eller ingen mobiltäckning.

Vi fortsätter att bygga ut

Men vi fortsätter att storsatsa, investera och uppgradera mobilnäten i hela landet. Kapaciteten i 4G-nätet fördubblas samtidigt som 5G-nätet fortsätter rullas ut. Helt nya mobilmaster byggs också, framförallt i landets sju skogslän. För våra kunder innebär det en ännu bättre kundupplevelse med snabbare och bättre bredbandsuppkoppling på fler platser.

Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se