Följ Telia

Gnesta kommun och Telia samarbetar om fiberutbyggnad

Pressmeddelande   •   Feb 17, 2015 09:57 CET

Gnesta kommun och Telia har tecknat ett samverkansavtal kring utbyggnad av fiberbaserat bredband till hushåll och företag i kommunen.

Fibernätet som ska byggas är ett öppet nät som innebär att varje kund kan välja mellan flera olika tjänsteleverantörers erbjudanden för bredbandstelefoni, digital-TV och bredband. Hastigheter på upp till 1000 mbit/s erbjuds.

Kommunen och Telia kommer i nära samarbete ta fram en plan för att så många som möjligt ska kunna utnyttja de möjligheter som en snabb och stabil uppkoppling via fiber ger. Samarbetet är långsiktigt och gäller såväl tätort som landsbygd.

– Vi ser detta samverkansavtal som ett naturligt nästa steg på utbyggnaden av bredband i kommunen. Det ger oss förutsättningar att, som utvecklingskommun i Stockholms närhet, kunna erbjuda goda möjligheter för såväl privatpersoner som företag att bo och verka i vår kommun, säger Johan Rocklind och Ann-Sofie Lifvenhage, kommunalråd i Gnesta.

Från Telias sida lyfter man fram det lokala engagemanget i Gnesta kommun.

– I Gnesta kommun finns ett stort engagemang och en offensiv inställning till digitaliseringens möjligheter. Det är en stor anledning till att vi väljer att satsa här, säger Henrik Forssell, försäljningschef på Telia Öppen Fiber.

Bakgrund

Kommunstyrelsen i Gnesta kommun beslutade den 2 juni 2014 att sälja Gnesta Stadsnät AB till Skanova. Skanova som äger Sveriges största öppna nät har tecknat avtal med kommunen om förvärv av nätinfrastruktur och utbyggnad av fibernätet i kommunen. I dialog och samverkan kommer Skanova att vidareutveckla Gnesta kommun med visionen om den Digitala agendan – att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Nätet som har förvärvats blir en bra grund för en storskalig fiberutbyggnad till villor, flerbostadshus och företag i hela kommunen. Skanova satsar både på att bygga ut för företag och privatpersoner i centrala Gnesta och att ansluta byalag, fiberföreningar och mindre samhällen med fiber i hela kommunen.

För mer information, kontakta:

Nils-Erik Selin, kommunchef Gnesta kommun, 0158 – 275 101

Carl Johan Swanson, kommunikationsansvarig Telia Operator 0722- 31 00 54


Telias tjänster hjälper människor och företag att kommunicera på ett enkelt, effektivt och miljövänligt sätt. Vi är motorn i kommunikationsSverige och investerar mer än någon annan i nät, tjänster och infrastruktur. Telia var först i världen med att lansera 4G – en innovation som gör det möjligt att surfa mobilt, upp till tio gånger snabbare än förut. Under året bygger vi ut fiber, vdsl och 4G för snabbare bredband till ännu fler svenskar. Läs mer på telia.se. Telia ingår i TeliaSonera-koncernen med verksamhet i Norden, Baltikum, Eurasien, inklusive Ryssland och Turkiet, samt i Spanien. Läs mer på teliasonera.com.