Följ Telia

Uppkopplade foderautomater ger en mer hållbar viltvård

Pressmeddelande   •   Maj 12, 2015 18:18 CEST

Allt fler saker kopplas upp mot internet och nu är det vildsvinens tur att få ta del av tekniken. Hallandsföretaget Nordic Gamekeeper AB är först i världen med att lansera en fjärrstyrd styrbox till foderautomater för vildsvin. Via en app i mobilen kan man ställa in tider för fodergivning, få larm vid driftstörningar eller när fodret börjar ta slut och få information om när vildsvinen har varit där.

Vildsvinsstammen ökar med cirka 26 procent per år i Sverige och är ett problem när jordbrukare får sina åkrar uppbökade. För att locka bort vildsvinen från växande grödor och hålla stammen på en rimlig nivå använder allt fler timerstyrda foderautomater. Dessa måste dock kontrolleras manuellt. Det kan bli långa och ibland onödiga resor när foderautomatsägaren ständigt måste åka ut i skog och mark för att kontrollera och styra automaten på plats, ibland ända upp till 10 mil.

Nu lanserar Nordic Gamekeeper FeedCon, en smart fjärrstyrd styrbox till alla timerstyrda foderautomater. FeedCon kommunicerar med en app, via ett inbyggt sim-kort i styrboxen som är kopplat till Telias m2m-plattform.

– FeedCon spar både tid, foder, bränsle och miljö då kontrollresorna till foderplatserna blir färre. För att få bästa möjliga täckning och funktion har vi valt Telia. Samarbetet innebär också att vi får flexibilitet och möjlighet att supporta våra kunder via en modern plattform, säger Carl Pfeiff, innovatör och grundare av Nordic Gamekeeper AB som demonstrerar sin uppfinning på Elmia Game Fair den 14-16 maj i Jönköping.

Sverige ligger i framkant när det gäller sakernas internet. Enligt en ny rapport från TeliaSonera och Arthur D. Little kommer det 2018 att finnas 35 miljoner uppkopplade saker i Sverige, allt från vitvaror och hemlarm till betalstationer, industrimaskiner och fordon. Så kallade IoT-tjänster (Internet of Things) som fjärrstyr och övervakar uppkopplade saker blir allt vanligare. 

– Nordic Gamekeepers innovativa lösning är ett talande exempel på möjligheterna och fördelarna med m2m-lösningar - för företaget, för individen och för samhället. Det visar också hur IoT bidrar med innovationskraft till företag som ges förutsättningar att utveckla helt nya produkter och tjänster som kan förändra dynamiken i mängd olika branscher, säger Hans Dahlberg, chef för TeliaSoneras globala m2m-enhet.


Vi är Telia den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se