Gå direkt till innehåll
Bild: Boliden
Bild: Boliden

Pressmeddelande -

Samarbete grunden för att digitalisera svensk gruva

Med den absolut senaste tekniken inom kommunikation och automation har ett svenskt forskningsprojekt visat att framtidens gruva kan göras effektivare och säkrare. I PIMM-projektet har Boliden, Telia, Ericsson, Volvo CE, ABB, Wolfit, RISE SICS och LTU alla bidragit med sin absoluta spjutspetsteknik och kunskap inom digitalisering och automation. Företagen och organisationerna har gått samman för att utforska vad nästa generations mobilkommunikationsteknik, 5G, kan innebära för affärsmodeller och den livsnödvändiga kommunikationen i en gruva.

”Nyttan att jobba med andra teknikföretag är enorm, och det har funnits en väldig öppenhet och samarbetsvilja i projektet som ytterligare ökat nyttan” säger Rikard Mäki, från Volvo CE som i projektet utvecklat och testat sin fjärrstyrda hjullastare i gruvmiljö, där hjullastaren har arbetat 400 meter under jord medan operatören har suttit på ett kontor ovan gruvan.

”Det är nödvändigt att jobba med verkliga problem i en riktig miljö, ihop med andra inom ekosystemet – det ökar chansen att lyckas. Samarbetet inom PIMM-projektet har fungerat väldigt bra, det har funnits ett genuint intresse från alla parter att samarbeta,” säger Peter de Bruin från Ericsson som byggt mobilnätet i Kankbergsgruvan. För Ericsson har PIMM-projektet varit en del av deras 5G för Sverige-program.

”Vi har fått möjligheten att med våra partners verkligen utforska digitaliseringens fulla möjligheter i gruvan”, säger Magnus Leonhardt från Telia som varit med och utvecklat de nätverkstjänster som finns i Kankbergsgruvan. ”Allt från att använda mobiltelefoner 400 meter ner i berget och köra fordon på distans, till att koppla upp gruvteknisk utrustning som kan bidra till att göra arbetet säkrare för alla dem som arbetar i gruvan. Vi har också identifierat nya tillämpningsområden vi inte ens tänkt på innan vi drog igång projektet."

Projektet Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining (PIMM) installerade den senaste tekniken för mobilkommunikation nere i Bolidens Kankbergsgruva för att testa hur tekniken står sig i en riktigt tuff industriell miljö med utmanande användningsområden där fördröjningar i nätet kan ha stora konsekvenser för säkerheten och arbetet.

I PIMM-projektet kunde ABB styra gruvventilationssystemet 400 meter ner i Bolidens Kankbergsgruva med styrfunktionen i molnet via trådlös anslutning. "Med mobilkommunikationsteknik får vi och våra kunder en större flexibilitet och vi kan ha servicetjänster på en helt ny nivå", säger Jan Nyqvist, global produktchef för gruvautomation inom ABB.

Samarbetet mellan företagen och organisationerna har resulterat i att visa att framtidens gruva inte bara kan bli mer effektiv, utan även säkrare. Efter varje sprängning behöver berget säkras och förstärkas med bland annat bultar. I PIMM-projektet har man testat och installerat så kallade smarta bergbultar för att kunna koppla upp bergmätningar online och få varningar om det börjar röra på sig för mycket. Dessutom har man skapat ett positioneringssystem som inte bara är viktigt vid fjärrstyrning av maskiner utan även för att kunna veta var alla befinner sig om en olycka har skett. Projektet har även resulterat i att de som arbetar i gruvan kan använda sina mobiler nere i gruvan för att surfa och ringa, och prestandan under jord är till och med bättre än den som finns ovan jord.

”Projektet har överträffat de mål som sattes när vi startade projektet”, berättar Eilert Johansson, projektledare för PIMM-projektet och senior projektledare vid RISE SICS. ”Vi har sett så många innovativa tankar och idéer födas i projektet som vi nu ser är på väg att bli verklighet och det är precis det som är målet för RISE:s verksamhet – att hjälpa svenskt näringsliv att bli mer konkurrenskraftigt.”

Läs mer om projektet på sics.se/projects/pimm eller se filmen om PIMM-projektet, klicka här

Vid pressfrågor, var god kontakta:

RISE SICS: Eilert Johansson, eilert.johansson@ri.se

Telia: Pressavdelningen, 0771-77 58 30

Ericsson: Presskontakter, media.relations@ericsson.com

Volvo CE: Elisabet Altin, elisabet.altin@volvo.com

Boliden: Christine Nilsson, christine.nilsson@boliden.com

ABB: Wenqing Cui, wenqing.cui@se.abb.com

Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation