Följ Telia

Kallas guldlopp fick svenskarna att surfa mest under skid-VM i Falun

Pressmeddelande   •   Mar 04, 2015 10:19 CET

När Charlotte Kalla tog guld i damernas 10 km fritt ökade aktiviteten i mobilnäten i Sverige med 100 procent. I Falun nådde datatrafiken rekordnivå och ökade med hela 650 procent jämfört med en vanlig dag.

– Vi såg också att trafiken från mobilerna sköt i höjden direkt efter tävlingarna, det vill säga när bilder och annat laddades upp. Det här visar tydligt vilket behov vi har av att dela vår upplevelse med andra, säger Malin Frenning, vd Telia Sverige.

Telia hade förberett väl inför skid-VM med ett permanent utbyggt mobilnät för både 4G och 3G i Falun och ett specialbyggt WiFi-nät. En temporär förstärkning gjordes också av 4G- och 3G-näten via två stycken mastvagnar som placerats i anslutning till Lugnets skidstadion och Stora Torget i Falun under mästerskapen. Telia bjöd på trådlös uppkoppling via Telia Wifi på skidstadion och publiktäta platser.

Under de elva tävlingsdagarna på skid-VM i Falun kopplade cirka 20 000 användare i snitt varje dag upp sig mot Telias trådlösa WiFi-nät. Nätet täckte tävlingsområdet och delar av centrala Falun. Under två dagar 21 februari och 26 februari var det över 29 000 unika användare i nätet. Den 21:a tog Kalla brons på skiathlon och den 26:e var dagen då Sverige vann silver i damstafetten över 4x10 km.

– Det har varit fantastiskt att få vara med när vår svenska skidelit tar hem den ena medaljen efter den andra. Vi är både glada och stolta över att ha gjort det möjligt för publiken att dela sin upplevelse, vare sig de har följt skid-vm från tv-soffan, i mobilen, surfplattan eller på plats i Falun. Förutom de förstärkningar vi gjorde i näten, har vi haft tekniker på plats under hela mästerskapet för att säkra kapaciteten. Det har fungerat väldigt bra, under alla 11 dagar med en stor publikströmning på över 280 000 besökare, säger Malin Frenning, vd Telia Sverige.

Skid-VM i Falun är det mest uppkopplade sportevenemanget i Sverige under 2015.

Så kopplade Telia upp Skid-VM i Falun
- Permanent förstärkning av mobilnäten 4G och 3G. 21 basstationer i Falun har utrustats med 4G, varav fem helt nya basstationer som har tagits i drift. Dessutom har både 3G och 2G-näten moderniserats och byggts ut med bättre kapacitet. 
- Temporär förstärkning av både 4G och 3G-näten via 2 stycken mastvagnar som placerades i anslutning till Lugnets skidstadion och på Stora Torget.
- Telia erbjöd Telia WiFi på skidstadion och publiktäta platser i centrala Falun. 
- Temporära nätlösningar byggdes för arrangör och media. Det handlade om att leverera fiberbaserade tjänster för internetuppkoppling av hopptornen, kontoren och presscenter. Ett temporärt kopparnät byggdes också till de tv-bolag som hade studion på plats och kommentarshytterna för att leverera kopparbaserade tjänster såsom digital och analog kommunikation/telefoni. Digital kommunikation används för att sända ljud från tv-kommentatorn.

Exempel på evenemang där Telias eventlösning har använts
VM Åre 2007
Kronprinsessan Victorias bröllop 2010
VM i Ishockey 2012-2013
Eurovision Song Contest 2013


Telias tjänster hjälper människor och företag att kommunicera på ett enkelt, effektivt och miljövänligt sätt. Vi är motorn i kommunikationsSverige och investerar mer än någon annan i nät, tjänster och infrastruktur. Telia var först i världen med att lansera 4G – en innovation som gör det möjligt att surfa mobilt, upp till tio gånger snabbare än förut. Under året bygger vi ut fiber, vdsl och 4G för snabbare bredband till ännu fler svenskar. Läs mer på telia.se. Telia ingår i TeliaSonera-koncernen med verksamhet i Norden, Baltikum, Eurasien, inklusive Ryssland och Turkiet, samt i Spanien. Läs mer på teliasonera.com.